Wanneer u recht heeft op een betaling, maar de schuldenaar komt niet met het openstaande bedrag over de brug, zit u als schuldeiser in een lastig parket. Als schuldeiser bent u niet in het bezit van een uitvoerbare titel. Met andere woorden: u kunt iemand niet dwingen om te betalen, ook niet als u volledig in uw recht staat. Dat hoeft gelukkig niet te betekenen dat u naar uw geld kunt fluiten. Integendeel, met een deurwaarder aan uw zijde is de kans groot dat u het verschuldigde bedrag alsnog ontvangt. In dit blog leggen we uit wat een deurwaarder is en wat deze wel en niet mag.
Wat is een deurwaarder
Een deurwaarder is een openbaar ambtenaar en heeft dus wettelijke bevoegdheden om betaling af te dwingen. Een deurwaarder zorgt ervoor dat u als schuldeiser het geld terugkrijgt waar u recht op heeft. Wanneer de rechter iemand veroordeelt om een bedrag te betalen en deze persoon weigert dit, dan kan en mag een deurwaarder beslag leggen op het vermogen, het inkomen, de roerende of de onroerende zaken van de schuldenaar. Een gerechtsdeurwaarder, zoals stalmandeurwaarders.nl is de enige persoon in Nederland die dit mag doen.
De bevoegdheden van een deurwaarder
Een gerechtsdeurwaarder is benoemd door de Kroon en heeft wettelijke bevoegdheden om betaling af te dwingen. Deze wettelijke bevoegdheden stellen een gerechtsdeurwaarder in staat om ambtelijke handelingen te verrichten. Wanneer de deurwaarder in het bezit is van een vonnis of beschikking mag deze beslag leggen op inkomsten, banktegoeden, roerende en onroerende zaken. Als er sprake is van een huurachterstand kan een deurwaarder ook tot ontruiming overgaan. Het gehuurde pand wordt dan ontruimd en de huurder wordt op straat gezet. Een deurwaarder mag niet op eigen initiatief tot bovenstaande gerechtelijke handelingen overgaan. Een deurwaarder mag wel ten alle tijden buitengerechtelijke handelingen verrichten.
Verschil tussen deurwaarder en incassobureau
Wanneer we over buitengerechtelijke handelingen spreken, komt de vergelijking tussen een deurwaarder en incassobureau om de hoek kijken. Er bestaan veel misvattingen over het verschil tussen een deurwaarder en incassobureau. Wanneer er sprake is van een buitengerechtelijke handeling hebben een deurwaarder en incassobureau dezelfde bevoegdheden. Het grote verschil is dus dat een deurwaarder met een gerechtelijk bevel veel meer mag.
Meer weten? Vraag het aan een expert!
Omdat er veel misvattingen bestaan over de bevoegdheden van u als schuldenaar, een incassobureau en een deurwaarder kan het ingewikkeld zijn om het overzicht te bewaren. Bent u een schuldeiser of schuldenaar en wilt u weten wat bepaalde personen wel of niet mogen doen? Vraag een expert, zoals een onafhankelijke deurwaarder, of de beste advocaat om hulp.
Comments are closed.