Een bedrijfsgebouw is bijna altijd een gedeelde omgeving waar werknemers een aanzienlijk deel van hun dag doorbrengen. Het is daarom voor zowel de hygiëne als het moraal van vitaal belang om ervoor te zorgen dat de ruimte goed schoon wordt gehouden. Dit onderhoud kan met enkele eenvoudige regels gemakkelijk bereikt worden en simpel plaatsvinden.
Houd de bureaus georganiseerd
In het geval van een kantooromgeving is het werkbureau meestal een plek waar de papieren en documenten rommelig aanwezig zijn. Hoewel veel van deze papieren belangrijk zijn, zijn ze niet allemaal nodig. Dus is het noodzakelijk om ze regelmatig te sorteren.
- Do’s: Zet een mappensysteem op waarin jij de benodigde papieren kunt plaatsen. Het is misschien een goed idee om er drie te maken en de papieren op prioriteit te sorteren. Houd ook zeker een prullenbak/papierbak in de buurt en gooi alle overbodige documenten daarin.
- Don’ts: De bestanden op verschillende plaatsen neerzetten, of de papieren documenten gewoon lukraak opstapelen. Dit vermindert niet alleen de werkruimte, maar maakt het kantoor ook rommelig.
Hoe ga je om met voedsel?
Voedsel is belangrijk en je kunt de werknemers veelal niet tegenhouden om te snacken. Je kunt echter wel regels over het eten opstellen. Zodat het kantoor schoon blijft en er geen vreemde vlekken op het toetsenbord komen of er een stinkend bureau ontstaat.
- Do’s: Eet tijdens de lunchpauze in de daarvoor bestemde eetruimtes, zoals de kantine of de pauzeruimte. Eet indien mogelijk niet aan het bureau. En als je toch zin in een tussendoortje hebt, maak dan een korte wandeling buiten terwijl je eet, zodat je ook even je benen kunt strekken. Gebruik rondom het gebouw de vogelwering van Alcetsound zodat je geen hinder hebt van mogelijke vogeluitwerpselen in de buurt van het kantoorpand. Zo blijft deze omgeving ook een stuk hygiënischer.
- Don’ts: Aan je bureau eten. Hoewel het lijkt dat je erg hard werkt en de baas wellicht tevreden is, zullen je collega’s de rommel of de geur ervan niet altijd waarderen. Een kleine rustpauze zorgt er bovendien voor dat je efficiënter gaat werken.
Reinig alle elektronica regelmatig
Als de elektronica in een bedrijfsgebouw niet goed onderhouden wordt, dan kan er stof en vuil op komen. En uiteindelijk zal het niet goed meer werken. Het schoonhouden van elektronica is erg belangrijk om ze functioneel te houden. Deze elektronica is eigendom van het bedrijf en het schoonhouden ervan is voor zowel de medewerkers als het management erg belangrijk.
- Do’s: Reinig de elektronica één keer per week. Wees echter voorzichtig, want veel elektronica heeft specifieke instructies of methoden om ze schoon te maken. Als jij deze niet opvolgt, dan zullen ze ook defect raken. Gebruik voor het beste resultaat speciale reinigingsoplossingen en microvezeldoekjes.
- Don’ts: Het eten aan het bureau is een grote no-go. Dit voedsel kan op elektronica morsen, en dan met name de toetsenborden. Schakel altijd je pc’s en printers uit voordat je vertrekt en bedek ze ook, indien nodig.
Zorg voor hygiënische toiletten
Het schoonhouden van toiletten is van vitaal belang op elke werkplek. Onreine toiletten maken zowel een slechte indruk op klanten, bezoekers als medewerkers. Ze demotiveren de medewerkers en kunnen ze zelfs ziek maken.
- Do’s: Spoel de toiletten altijd door na gebruik en was ook zo goed mogelijk je handen. Het vegen van de vloeren en het desinfecteren van de gevoelige oppervlakken is ook belangrijk om de sanitaire ruimten optimaal schoon te houden.
- Don’ts: Verlaat het toilet nooit zonder door te spoelen. Spoel ook zeker geen plastic voorwerpen of iets anders door, dat de afvoer zou kunnen verstoppen.
Desinfecteer zo optimaal mogelijk
Hoewel veel oppervlakken in het bedrijfsgebouw er aan de oppervlakte schoon uit kunnen zien, hoeven ze niet noodzakelijkerwijs hygiënisch te zijn. Al zittend aan een bureau doen we bijvoorbeeld heel veel aanrakingen. Waarbij we met elke toetsaanslag, muisklik en telefoontje steeds weer nieuwe micro bacteriekolonies creëren. Desinfecteer daarom regelmatig. Want een reiniging werkt enkel om ziektekiemen en vuil op oppervlakteniveau te verwijderen. Maar iets desinfecteren zorgt ervoor dat de ziektekiemen gedood worden om de verspreiding van infecties te verminderen.
- Do’s: Maak alles eerst goed schoon voordat je gaat desinfecteren. Schoonmaken betekent het gebruik van een zeep of reinigingsmiddel om vuil fysiek van oppervlakken te verwijderen. Al het vuil op oppervlakken kunnen de effectiviteit van desinfectiemiddelen verminderen.
- Don’ts: Veeg of spuit geen ontsmettingsmiddelen om het daarna direct weer weg te vegen. Kijk eerst op het etiket voor instructies over hoe lang je het op een oppervlak moet laten inwerken, voordat je het erna wegveegt.
Door deze eenvoudige aanwijzingen op te volgen, kun je jouw bedrijfs-of kantoorpand een stuk netter en gezonder houden. Dat kan automatisch ook een effectieve en gemotiveerde workforce opleveren.
Comments are closed.