Als een schuldeiser een faillissementsaanvraag heeft ingediend, dan heeft hij of zij jouw faillissement aangevraagd om zo een schuld veilig te stellen. Een schuld die naar verluidt door jou verschuldigd is. Er zijn op dat moment mogelijke gronden waarop jij jezelf tegen het uitvaardigen van deze faillissement beschikking kunt verzetten.
Het volgende is belangrijk om te weten als er een faillissementsaanvraag op verzoek van een schuldeiser wordt ingediend. De schuldeiser die dit indient moet aantonen dat er ten minste twee schuldeisers zijn, waarvan de aanvrager er zelf één moet zijn. Een andere vereiste is dat ten minste één schuldeiser een opeisbare betalingsvordering heeft. Zo’n faillissementsaanvraag moet tevens door een advocaat ingediend worden.
Wat is een faillissement precies?
Een faillissement is een juridische procedure waarbij een persoon vrijwillig verklaart of door een schuldeiser gedwongen wordt te verklaren, dat hij of zij de bestaande ongedekte schulden niet meer terug kan betalen.
Bezwaar tegen een faillissement maken
Kan er bezwaar tegen een faillissementsaanvraag gemaakt worden? Ja. Een verzet tegen faillissement kan op de volgende gronden aangevochten worden:
- De in de aanmaning gestelde schuld wordt door de schuldenaar daadwerkelijk op zwaarwegende gronden betwist. Als deze schuld betwist wordt, dan zal het verzoek tot een faillissement waarschijnlijk door de rechtbank afgewezen worden.
- De rechtbank kan het verzoek ook afwijzen als deze ervan overtuigd is dat de schuldenaar in staat is om alle schulden aan de schuldeiser te voldoen. Of als de zakenrelatie een reëel recht op verrekening met de schuldeiser heeft die het in de vordering gevorderde bedrag overschrijdt.
Procedure voor verweer
De procedure van het verweer tegen een faillissementsaanvraag bestaat uit de volgende 5 stappen.
-
Er komt een oproep voor een zitting
De advocaat van jouw schuldeiser dient een verzoekschrift voor je faillissement in bij de rechtbank. Na enkele weken ontvang je een oproep voor een zitting waarin de rechtbank beslist of een faillissementsaanvraag gegrond is. Er wordt hiervoor tevens schriftelijk een kopie van dit verzoekschrift verstrekt.
Voordat deze zitting plaatsvindt zou je samen met jouw schuldeiser tot een oplossing kunnen komen. Als dit lukt, dan kan jouw schuldeiser besluiten om zijn of haar verzoek van jouw faillissement in te trekken. Dit kan schriftelijk voor de zitting plaatsvinden of mondeling tijdens de rechterlijke zitting.
Is er nog wat meer tijd nodig om tot een schikking te komen? Dan zou de advocaat van jouw schuldeiser de rechtbank per post of tijdens de zitting om een aanhouding van de rechtszaak kunnen vragen.
-
Je gaat in verweer tegen het faillissement verzoek
Om jezelf in de rechtbank te verdedigen, moet je persoonlijk aanwezig zijn of een verweerschrift schrijven. Dit is van belang wanneer jij graag wilt bewijzen dat je jouw schuldeisers nog steeds kunt betalen. In een schriftelijk verweer moet je aangeven waarom jij het niet met het verzoek eens bent. Je kunt hierbij kopieën van bewijsstukken als een bijlage toevoegen die jouw verhaal ondersteunen. Bij een mondeling verweer moeten de bewijsstukken ook vooraf aan de rechtbank verstrekt worden.
-
De zitting
Jij hoeft als schuldenaar (of verweerder) niet verplicht naar de zitting te komen, maar je zou dit wel degelijk willen doen. Want als jij niet voor de rechter verschijnt en ook geen verweerschrift ingediend hebt, dan kan de rechter jou op dat moment in een verstekvonnis failliet verklaren.
Je kunt tijdens deze zitting jouw mondeling verweer voeren plus je verweerschrift aan de rechter geven. Je krijgt ook de tijd om je schriftelijke verweer toe te lichten. Hetzelfde geldt voor de toelichting van het verzoek van de schuldeiser. De rechter zal tijdens de zitting aan beide partijen vragen stellen om zo te kunnen beoordelen of hij of zij het verzoek wel of niet toewijst.
-
Je ontvangt de uitspraak
De rechter doet in de meeste gevallen tijdens deze zitting al een uitspraak. Indien dit niet mogelijk is dan volgt de gerechtelijke uitspraak veelal binnen 1 of 2 weken. Jij en jouw schuldeiser(s), plus de eventueel ingeschakelde advocaten, zullen het vonnis dan schriftelijk toegestuurd krijgen.
-
Een verder verzet of hoger beroep
Kan je ook nog tegen een faillissement beslissing in hoger beroep gaan of een verzet tegen een verstekvonnis aantekenen? Ja, je kunt binnen 8 dagen tegen een uitspraak in beroep gaan, hetzij als een failliet verklaarde partij, hetzij als schuldeiser.
Als de failliet verklaarde persoon niet op de oorspronkelijke zitting gehoord is, dan kan deze binnen 14 dagen tegen de uitspraak in verzet komen en behoudt deze zo ook het recht op een verder beroep.
Enzo
Een faillissementsaanvraag is één van de meest effectieve incassomiddelen in Nederland. Of je er wel of niet mee akkoord bent, een faillissement hoeft echt niet het einde van jouw onderneming te betekenen. Je kunt er immers tegen in verweer gaan om zo jouw bedrijfsvoering voort te zetten, of tijdens een faillissement een nieuwe start maken.
Comments are closed.